top of page
wit vlak
logo

WAAROM ZIJN MERKEN BELANGRIJK?

Als ondernemer bouw je jouw volledige loopbaan aan je goede naam en faam. Via jouw handelsnaam of productnaam identificeer je jezelf op de markt, onderscheid je jezelf van je concurrenten en bind je de klanten aan jouw onderneming. 

 
Omdat het uitbouwen van jouw commerciële naam, logo, enz. heel wat commerciële en financiële inspanningen vergt, is het belangrijk om je intellectuele eigendom juridisch te beschermen. Je wil immers vermijden dat iemand anders zomaar gaat meeliften op jouw goede naam. Ook aan de handhaving van jouw intellectuele eigendomsrechten zijn heel wat voordelen verbonden.

HOE KUNNEN WIJ JE HELPEN?

Bij Mr. Franklin helpen we bedrijven en ondernemers met al hun merkenrechtelijke vraagstukken. Een sterk merk begint met goed juridisch advies. Wij ondersteunen u in elke fase, van merkonderzoek tot bescherming en handhaving van uw merken.

    •    Merkonderzoek: Voordat u een merk registreert, is het essentieel om te onderzoeken of het merk uniek is en geen inbreuk maakt op bestaande rechten. Wij voeren grondige merkonderzoeken uit, zodat u zeker bent van een sterke start.
    •    Merkregistratie: We begeleiden u bij het volledige proces van merkregistratie, zowel nationaal als internationaal. Hiermee zorgen we ervoor dat uw merk optimaal beschermd is.
    •    Merkbewaking: Na de registratie is het belangrijk om uw merk te monitoren en te beschermen tegen potentiële inbreuken. Wij bieden merkbewakingsdiensten aan, zodat u tijdig actie kunt ondernemen tegen ongeoorloofd gebruik van uw merk.
    •    Merkinbreuk en procedures: Mocht iemand inbreuk maken op uw merk, dan kunnen wij u als gespecialiseerde advocaten ook wij bijstaan in juridische procedures. We zetten onze ervaring in om uw merk en reputatie te verdedigen.

Met ons team van ervaren advocaten en gecertificeerde merkgemachtigden krijgt u de juiste begeleiding om uw merk te beschermen en te versterken. Meer informatie omtrent onze diensten ten opzichte van een traditioneel merkenbureau kan je hier vinden.

MERKBEWAKING EN MERKOPVOLGING

Na de registratie van uw merk is het essentieel om uw rechten actief te handhaven. Onze diensten voor merkbewaking en merkopvolging monitoren voortdurend nieuwe merkaanvragen en markten om potentiële inbreuken tijdig te signaleren. Hierdoor kunt u snel en effectief optreden tegen conflicterende merken, wat verwarring bij uw klanten voorkomt en de waarde van uw merk beschermt. Daarnaast bieden wij online merkbewaking aan, waarbij we het internet, sociale media en e-commerceplatforms scannen op ongeoorloofd gebruik van uw merk. Onze proactieve aanpak zorgt ervoor dat u altijd op de hoogte bent van mogelijke bedreigingen, zodat u met vertrouwen uw merk kunt versterken en laten groeien. Met onze expertise begeleiden onze advocaten u bij elke stap, van het identificeren van risico’s tot het ondernemen van juridische acties indien nodig. Hierin onderscheiden we ons van traditionele merkbureau's die u niet kunnen bijstaan bij procedures.

Kies voor onze merkbewakingsdiensten en verzeker uzelf van een optimale bescherming van uw intellectuele eigendom.

WIJ VERDEDIGEN JE MERK!

Heeft u te maken met een merkinbreuk of wordt u beschuldigd van een dergelijke inbreuk? De specialisten van Mr. Franklin staan je bij als advocaat bij alle procedures op het gebied van intellectuele eigendom, waaronder stakingsvorderingen, oppositie- en nietigheidsprocedures, en beslag inzake namaak. Waar mogelijk streeft Mr. Franklin naar een minnelijke schikking om langdurige en kostbare juridische procedures te vermijden.

SOORTEN MERKEN

REGISTRATIE VAN JE MERK

Mr. Franklin helpt je graag verder bij de registratie van zowel Uniemerken bij het EUIPO, als Beneluxmerken bij het BOIP. Hierbij gaan wij als volgt te werk:

Merkonderzoek

Niet ieder symbool komt in aanmerking voor merkregistratie. Het teken moet een onderscheidend vermogen hebben opdat je het kan registreren. Dit wil zeggen dat het teken in staat moet zijn om de producten of diensten afkomstig uit jouw onderneming te onderscheiden van deze van je concurrenten. De consument moet jouw merk als zodanig kunnen herkennen.

Een belangrijke regel in merkenrecht is bijvoorbeeld dat je merk niet gewoon mag beschrijven wat je verkoopt. Is dit wel zo, dan zal jouw merkaanvraag geweigerd worden.

Onderzoek absolute gronden

 

Er bestaat een aantal zogenaamde absolute gronden voor weigering van de registratie van een merk. De merken die deze test niet doorstaan kunnen geen bescherming verkrijgen.

Wij controleren of het door jouw voorgestelde teken op absolute gronden juridisch volstaat om merkbescherming te verkrijgen.

Classificatie​

 

Verder moet een merkteken gekoppeld zijn aan een beschrijving van goederen of diensten die je met je merk wil vermarkten. De bescherming van een geregistreerd teken geldt dan ook enkel voor de gekozen producten en/of diensten.

Deze oefening wordt ook wel de classificatie genoemd. Mr. Franklin is gespecialiseerd in het opstellen van classificaties op maat.

De wetgeving biedt daarnaast geen mogelijkheid om na de registratie van je merk extra goederen of diensten aan het merk toe te voegen. De keuze die je vòòr het deponeren van het merk maakt is dus definitief. Classificatie wordt daarom best op voorhand grondig voorbereid zodat je de beschermingsomvang van je merk goed kan inschatten.

Nieuwheidsonderzoek

Tot slot voeren wij een nieuwheidsonderzoek uit. Dit is nodig om de beschikbaarheid van het door jou gekozen merk te controleren.

Hierbij screenen we het merkenregister op de gelijkaardige merken die reeds zijn geregistreerd. Een identiek of soortgelijk merk kan namelijk voor potentiële discussies zorgen. Wij maken hiervan een risico-analyse op, zodat je met kennis van zaken kan beslissen of je verder gaat met de inschrijving.

Indien je voor een rebranding kiest om eventuele discussies te vermijden, kan je ook op onze juridische bijstand rekenen.

Uitvoering van het depot

​Na ons grondig merkonderzoek dienen wij met jouw toestemming het merkdepot in en volgen wij de aanvraagprocedure op de voet tot jouw merk geregistreerd is.​

WELKE TYPES MERKEN BESTAAN ER?

In het merkenrecht onderscheiden we verschillende soorten merken, elk met unieke kenmerken en beschermingsomvang. Hieronder vindt u een uitgebreid overzicht van de meest voorkomende types:

Woordmerk

Een woordmerk bestaat uitsluitend uit tekst zonder visuele elementen. Dit kan een enkel woord, een combinatie van woorden, letters of cijfers zijn. Het beschermt de naam zelf, ongeacht de typografie of opmaak. Voorbeelden zijn “Nike” voor sportartikelen en “Apple” voor elektronica.

Beeldmerk

Een beeldmerk bevat grafische elementen en kan bestaan uit een logo, symbolen of woorden in een specifieke stijl of lettertype. Het beschermt de visuele presentatie van het merk. Voorbeelden zijn het schelpvormige logo van Shell en de gouden bogen van McDonald’s.

Vormmerk / 3D-merk

Een vormmerk betreft de driedimensionale vorm van een product of de verpakking ervan. Bekende voorbeelden zijn de unieke vorm van de Coca-Cola-fles en de Toblerone-chocoladereep. Het merkenrecht stelt wel eisen aan de onderscheidendheid van de vorm.

Positiemerk

Een positiemerk bestaat uit de specifieke wijze waarop een merk op een product wordt geplaatst. Dit kan bijvoorbeeld een logo zijn dat altijd op dezelfde plek op een kledingstuk wordt aangebracht. Een bekend voorbeeld is het rode labeltje aan de broekzak van Levi’s jeans.

Patroonmerk

Een patroonmerk bestaat uit een reeks elementen die op een regelmatige manier worden herhaald. Dit type merk wordt vaak gebruikt in de mode-industrie voor stoffen met specifieke patronen.

Kleurmerk

Een kleurmerk bestaat uit één kleur of een specifieke combinatie van kleuren die een product of dienst onderscheidt. Voorbeelden zijn het magenta van T-Mobile en het paars van Milka-chocolade. Het verkrijgen van bescherming voor een kleurmerk vereist dat de kleur voldoende onderscheidend vermogen heeft en door het publiek wordt geassocieerd met de betreffende producten of diensten.

Klankmerk

Een klankmerk bestaat uit een specifiek geluid of melodie die een product of dienst identificeert. Denk aan de herkenbare jingle van Intel of het leeuwengebrul van MGM. Klankmerken moeten grafisch worden weergegeven, bijvoorbeeld door middel van notenschrift, om in aanmerking te komen voor registratie.

Geurmerk

Een geurmerk betreft een specifieke geur die een product of dienst onderscheidt. Hoewel het registreren van geurmerken uitdagend is vanwege de moeilijkheid om geuren grafisch weer te geven, zijn er enkele voorbeelden, zoals de geur van vers gemaaid gras voor tennisballen. (Intellectuele Eigendom)

Bewegingsmerk

Een bewegingsmerk bestaat uit een specifieke beweging of veranderende positie van elementen die een product of dienst identificeren. Dit kan bijvoorbeeld een geanimeerd logo zijn dat op een specifieke manier beweegt. Bewegingsmerken moeten duidelijk worden beschreven en grafisch worden weergegeven om in aanmerking te komen voor registratie. (Intellectuele Eigendom)

Multimediamerk

Een multimediamerk combineert beeld en geluid om een product of dienst te onderscheiden. Dit kan bijvoorbeeld een korte video met geluid zijn die consistent wordt gebruikt in marketingcampagnes. Multimediamerken moeten zodanig worden ingediend dat zowel de visuele als auditieve elementen duidelijk worden weergegeven. (Intellectuele Eigendom)

Hologrammerk

Een hologrammerk bestaat uit een holografisch beeld dat een product of dienst identificeert. Deze merken zijn driedimensionaal en veranderen afhankelijk van de kijkhoek. Hologrammerken moeten nauwkeurig worden beschreven en grafisch worden weergegeven om in aanmerking te komen voor registratie. (Intellectuele Eigendom)

Elk type merk heeft zijn eigen specifieke eisen en beschermingsomvang. Het is belangrijk om bij de registratie van uw merk zorgvuldig te overwegen welk type het beste past bij uw bedrijfsidentiteit en hoe u uw merk in de markt wilt positioneren. Voor deskundig advies en begeleiding bij het registreren van uw merk kunt u contact opnemen met ons advocatenkantoor.

teamfoto
rood vlak
icoon intellectuele eigendom

MERKENRECHT

Merkenrecht is een onderdeel van het intellectueel eigendomsrecht. Het is een geheel aan wetgeving rond het ontstaan en de bescherming van merken. Dit zijn tekens die gebruikt worden om producten of diensten van een onderneming te onderscheiden van deze van andere ondernemingen (denk daarbij aan een merknaam, een logo enzovoort).

Als gespecialiseerde advocaten kunnen wij de registratie en bewaking van uw merk, je ook bijstaan bij de bescherming van uw merk in gerechtelijke procedures en bij merkinbreuken.

bottom of page